Bomen planten

Bomen planten.

Het liefst plant ik nieuwe bomen zo klein mogelijk aan. De voordelen zijn legio:
  • ze slaan sneller aan. Dat wil zeggen dat ze minder nadeel ondervinden door het verplanten en dat ze sneller gaan groeien. Voordat een grotere boom aan de groei gaat, heeft de kleine boom hem vaak al ingehaald.
  • ze zijn goedkoper, zowel in aanschaf, in transport als in het planten zelf.
  • er is minder kans op uitval. Je kan een kleinere boom makkelijker de benodigde hoeveelheid water geven dan een grotere en de plantschok is veel kleiner.
  • de ruimte tussen de takken is normaler, doordat de groei eerder begint. Daardoor hoef je minder takken, die voor het mooi te dicht bij elkaar staan, weg te snoeien. Het vergt dus minder begeleidingssnoei en minder kans op zwakke plekken in de stam.
Mocht u toch een grotere boom willen, dan kan dat. Omdat het het allerbelangrijkste is om de kluit te stabiliseren pas ik, indien mogelijk, ondergrondse verankering toe. Aan het eind zie je niet meer dat de boom verankerd is, omdat alles onder de grond zit. Ik gebruik daarvoor onbehandelde vurenpaaltjes en boomband van kokosvezel. Deze materialen breken binnen 3 jaar af en dan heeft de boom zich met zijn wortels goed vastgezet. U heeft er geen omkijken meer naar en het blijft er netjes uitzien

Mocht de kluit niet geschikt zijn voor ondergrondse boomverankering, dan zet ik 3 boompaaltjes, eveneens van vurenhout en zet ik de boom vlak boven de grond vast. De stam zelf hoeft in principe geen steun te hebben. Ik adviseer ook altijd om:
  • rond de boom géén verharding of worteldoek toe te passen;
  • het gazon niet tot aan de stam te leggen om maaischade te voorkomen;
  • om wel vaste planten rond de stamvoet te planten, omdat zowel de boom als de vaste planten bacteriedominant zijn, m.a.w. ze versterken elkaar bij het opnemen van voedsel d.m.v. schimmels;
  • nooit spijkers of schroeven in de boom te slaan. Dat vind ik respectloos naar de boom toe. 
Ik kan ook adviseren welke boom geschikt  voor uw tuin. Daarbij hou ik rekening met:
  • de grootte van uw tuin;
  • de hoeveelheid zon of schaduw die de boom kan verdragen;
  • de grondsoort in uw tuin;
  • op welke plaats de boom het beste kan staan om zo mooi mogelijk oud te kunnen worden en zo min mogelijk overlast voor eventuele buren te geven.

Let op: bomen worden bijna altijd net zo breed als hoog.


Ik zoek voor u een zo mooi mogelijke boom uit: met een mooie doorgaande spil, een mooie vertakking en een goed ontwikkelde kluit. Mocht de boom het onverhoopt toch niet goed doen, dan zorg ik natuurlijk voor een nieuw exemplaar. Wel verwacht ik dat u zorgvuldig met de boom omgaat en hem goed verzorgt. 


 

Maak een ruim plantgat, zet de boom erin, zet de paaltjes er een beetje schuin naast en bevestig de boomband.
Zaag de paaltjes iets onder bodemniveau af en sla ze nog iets dieper, zodat de boomband strak komt te staan.
Zorg dat de boom recht komt te staan door nog iets op 'n paaltje te slaan.
Zand erover en je ziet er niets meer van. Maar de boom staat als een huis. Paaltjes en boomband worden door het bodemleven opgeruimd.
Rel met de rozemarijn?