Snoeien voor Biodiversiteit

Het gaat slecht met de insecten. Dat lees en ervaar je overal. Juist in tuinen zouden insecten veel voedsel kunnen vinden, zeker als tuinen ecologisch onderhouden worden. Helaas worden veel tuinen tegenwoordig met een heggenschaar geschoren. Het  gaat lekker snel en ziet er even goed onderhouden uit. In werkelijkheid wordt er een ecologische woestijn gecreëerd. Het kan ook anders: diervriendelijk snoeien is mooier, ziet er natuurlijker uit, is beter voor de plant en is ecologisch veel interessanter. Gaat het goed met de insecten, dan krijg je een verscheidenheid aan andere dieren cadeau.
 
Wankja Ferguson van ‘Vlinder er Bij’ is deskundig op het gebied van vlinders en wilde bijen en vertelt waar deze én bv. vogels en vleermuizen baat bij hebben. Insecten gedijen bij een uitbundige bloei en veel natuurlijke nestelplaatsen in de directe omgeving. Onze snoeimethode bevordert zowel de bloei als de vrucht- en zaadzetting in het zelfde jaar. Plagen hebben minder kans als men een insectvriendelijke tuin heeft, omdat er een natuurlijker evenwicht aanwezig is. Je kan ook zó snoeien dat er een natuurlijk bijenhotel ontstaat, wat met regelmaat ververst wordt, zoals dat ook in de natuur gebeurt.
 
Tinka Chabot van ‘S-kwadraat snoeiadvies’ is deskundige op het gebied van snoeien. Zij legt uit hoe bomen en struiken zodanig gesnoeid kunnen worden, dat het optimaal is voor de boom of struik, de plant lang gezond blijft en een natuurlijke uitstraling heeft. Haar methode zorgt ervoor dat de angst voor snoeien overwonnen kan worden en hoe je aan een struik vaak al kunt zien hoe hij gesnoeid moet worden. Je ziet bijna niet dat er ingegrepen is, maar het resultaat ervaar je wel degelijk. Zo zou eigenlijk iedereen moeten kunnen of willen snoeien.

Geïnteresseerd? Klik hier om u in te schrijven.
Verwarring over de veldesdoorn?


Deze berberis wordt zodanig gesnoeid dat hij altijd veel bloemen en vruchten draagt. Ook blijft het permanent een redelijk compacte doch fluffy struik.
Door fruitbomen en struiken goed te snoeien kan je de bloei en dus ook de hoeveelheid fruit stimuleren. Ik vind het belangrijk dat daarbij ook de vorm van de bomen en struiken mooi blijft.
Door tijdig te dunnen in het fruit en door te zorgen dat het fruit aan niet te dunne takjes hangt, krijgt het fruit de kans om mooi uit te groeien.