Snoeicursussen

In 2017 heb ik voor het eerst twee goedbezochte snoeicursussen gegeven in de Botanische tuin van Utrecht, samen met Modeste Herwig, een bekende tuinauteur en tuinfotograaf. 
In 2018 vonden de snoeicursussen wederom plaats in Utrecht, maar nu uitgebreid met 'het Snoeien van fruit' en 'Snoeien voor biodiversiteit'. Deze cursussen  heb ik samen met Wankja Ferguson van 'Eco ontwerp, beplantings-en beheer advies voor diervriendelijke tuinen Vlinder er Bij' gegeven. 

Snoeien is voor veel tuinliefhebbers toch wel een van de meest uitdagende en moeilijkste tuinklussen. Maar als je weet hoe het moet, wordt deze ‘chirurgie’ in de tuin juist erg leuk om te doen. Met de juiste kennis durf je best te snoeien.
Tijdens de Workshop Snoeien leer ik je waarom, wanneer en vooral hoe je moet snoeien.
 
Je leert:
  • hoe je struiken en bomen zodanig kunt snoeien dat je er nagenoeg niets van ziet, maar je tuin er veel frisser uitziet en prettiger aanvoelt. Het accent ligt op de natuurlijke groeivorm van de bomen en struiken;
  • dat je kunt snoeien met behoud van zowel de bloemen als de vruchten;
  • dat je zodanig kunt snoeien dat alle bomen en struiken voldoende ruimte krijgen om tot een volwaardige struik/boom uit te groeien;
  • dat je ook door te snoeien een optimaal klimaat kunt scheppen voor allerlei dieren in uw tuin, waardoor plagen worden voorkomen.
 
Het voordeel van deze cursus is dat je geen plantenkennis nodig hebt om toch te leren hoe je het beste kunt snoeien om de plant mooi te houden.
 De cursussen zijn zowel geschikt voor de beginnende als gevorderde tuinier. 

Cursusprijs

De cursusprijs bedraagt € 95,- per cursus, tenzij anders vermeld  bij de omschrijving van de cursus. Klik daarvoor op de link onder 'soort cursus'.
U krijgt daarvoor: 
- eventuele entree
- koffie met gebak
- lunch (biologische broodjes en iets te drinken)
- middagthee met wat lekkers
- uitgebreide documentatie toegezonden via de mail
- mogelijkheid om tegen gereduceerde tarieven professioneel snoeigereedschap aan te schaffen.

Programma:
10.00 uur:          ontvangst met koffie en gebak, tevens voorstelrondje
10.45 uur:          introductie met powerpoint, uitleg basisprincipes met meegebrachte takken.
11.45 uur:          wandeling door de tuin, uitleg en snoeien ter plekke.
12.30 uur:          lunch
13.00 uur:          wandeling door de tuin, uitleg en snoeien ter plekke.
14.00 uur:          powerpoint met extra uitleg, behandeling soorten,
15.00 uur           vragenrondje
15.30 uur:          einde
 
 
Cursusdata 2020
Datum Lokatie Docent(en) soort cursus inschrijven via:
zaterdag 4 juli De Klipper, oosterbeek Tinka Chabot Snoeien van voorjaarsbloeiers Rozet
zaterdag 12 september Botanische Tuin Utrecht Wankja Ferguson en Tinka Chabot Snoeien van fruit Modeste Herwig
vrijdag 18 september Botanische Tuin Utrecht Modeste Herwig en Tinka Chabot Natuurlijk snoeien Modeste Herwig

Mocht u een groep van minimaal 10 en maximaal 18 personen bij elkaar krijgen, dan kan ik bij een van de deelnemers thuis, in uw eigen tuin of op een andere geschikte lokatie, een cursus geven. Voordeel voor degene bij wie de cursus gegeven wordt is, dat de tuin in één keer op een professionele en verantwoorde manier gesnoeid is. De anderen cursisten kunnen het geleerde meteen in de praktijk brengen en later in hun eigen tuin toepassen.
De cursus duurt minimaal 4 uur en maximaal 6 uur, inclusief een lunch. In onderling overleg is er van alles mogelijk. U kunt de lunch zelf organiseren, maar ik kan ook iemand inschakelen om dat te doen. Mijn voorkeur gaat uit naar een vegetarische lunch.

Snoeien is mijn passie en dat wil ik op u overbrengen. Ik kan heel trots zijn op mijn gesnoeide bomen en struiken, maar ik ben nog trotser op mijn klanten, als ik zie hoe ze het geleerde meteen in de praktijk toepassen en hoe enthousiast ze zijn geworden over hun pasverworven kennis. 

Ik zie u graag op één van mijn cursussen.
 
Verscheurdheid door de vuurdoorn?


Uitleg in "de klas".
Uitleg in het veld.
Je moet wel even door de knieën.