Natuurlijk Snoeien

Snoeien is voor veel tuinliefhebbers toch wel een van de meest uitdagende en moeilijkste tuinklussen. Ik krijg daar veel vragen over, bv. over het tijdstip van snoeien, de wijze waarop en ook waarom.
Veel mensen denken ook dat je alles moet weten over die ene plant, voordat je weet hoe en wanneer je moet snoeien. Snoeien is niet altijd nodig. Ik adviseer juist om dat zo min mogelijk te doen om de natuurlijke vorm van struiken beter uit te laten komen. Maar dat kan niet altijd in onze kleine tuintjes. Hoe zorg je er nou voor dat de door jou gekozen planten mooi tot hun recht komen en toch de andere struiken niet overgroeien. 
Juist dat kan ik je leren. Ik neem je aan de hand en laat zien hoe je jouw struiken en bomen mooi houdt om weer mooi krijgt. Planten zijn heel weerbaar en de meeste planten herstellen wel van een verkeerde snoei.

Als je mijn cursus hebt gevolgd, word je zekerder van jezelf en wordt deze ‘chirurgie’ in de tuin juist erg leuk om te doen. Met de juiste basiskennis durf je dan te snoeien.
Tijdens deze cursus Natuurlijk snoeien leer ik je waarom, wanneer en vooral hoe je moet snoeien.
 
Je leert:
  • hoe je struiken en bomen zodanig kunt snoeien dat je er nagenoeg niets van ziet, maar je tuin er veel frisser uitziet en prettiger aanvoelt. Het accent ligt op de natuurlijke groeivorm van de bomen en struiken;
  • dat je kunt snoeien met behoud van zowel de bloemen als de vruchten;
  • dat je zodanig kunt snoeien dat alle bomen en struiken voldoende ruimte krijgen om tot een volwaardige struik/boom uit te groeien;
  • dat je ook door te snoeien een optimaal klimaat kunt scheppen voor allerlei dieren in uw tuin, waardoor plagen worden voorkomen.
 
Het voordeel van deze cursus is dat je geen plantenkennis nodig hebt om toch te leren hoe je het beste kunt snoeien om de plant mooi te houden.
De cursussen zijn zowel geschikt voor de beginnende als gevorderde tuinier. 

Geïnteresseerd? Klik hier om je in te schrijven.

 

Matpartij met de maagdenpalm?


Uitleg in "de klas".
Maximaal 18 personen. Tijdens corona zorg ik natuurlijk voor een veilige afstand tussen de cursisten onderling en hou ik ook voldoende afstand.
Uitleg in het veld.
Je moet wel even door de knieŽn.