Waarom snoei-advies?

Ik heb gemerkt dat veel mensen het eng vinden om te snoeien.  Voor mij is het een automatische, bijna natuurlijke handeling. Al fietsend en wandelend zie ik overal om me heen struiken en bomen staan die vragen, nee smeken, om een goede snoeibeurt. Dan gaan mijn handen jeuken en daarom heb ik besloten om me op het snoeien te gaan storten.

Bomen en struiken verdienen zoveel meer dan een heggenschaar. Ze verdienen aandacht en respect, omdat ze altijd zo dapper staan te groeien. Ze staan soms op de verkeerde plek, ze worden soms te groot en groeien ook niet altijd de goede kant op. Maar om ze dan te mishandelen met een heggenschaar is zonde. Bomen en struiken hebben altijd een natuurlijke vorm, die van nature mooi is en bij ze past. Waarom zou je ze dan tot de standaardbolletjes of -blokjes knippen?

Als er alleen wat aan de buitenkant van de struik wordt weggeknipt, is het resultaat een zeer dichte struik met aan de buitenkant een gesloten vlak en binnenin kaal en/of dood hout. Je krijgt dan een soort haag. De natuurlijke vorm van de struiken is ver te zoeken en vaak bloeit de struik ook maar matig. Dat is zonde, want juist voor de vorm en de bloemenpracht heeft u de struik aangeschaft. Ik kan er meestal voor zorgen dat de natuurlijke vorm terugkomt, de struik weer gaat bloeien en u weer kunt genieten van uw kostbare struiken.

Ook worden bij de aanleg meer struiken of bomen aangeplant dan in het eindstadium gewenst is. Er wordt dan gewerkt met wijkers en blijvers. De blijvers blijven staan, de wijkers moeten tijdig worden verwijderd. Doe je dat niet, dan gaan de bomen en struiken met elkaar in concurrentie en worden ze niet zo mooi als ze zouden kunnen zijn. Ik blijk daar ook oog voor te hebben, wat ik natuurlijk heel prettig vind. Het lijkt wreed, het verwijderen van redelijk gezonde planten, maar voor de overgebleven struiken en bomen is het veel beter.

Neem gerust contact op om mij om advies te vragen.
Strubbelingen met de sierappel?


Dit soort bolletjes kom ik steeds vaker tegen. Alle struiken hetzelfde geschoren. Zo zonde.
In deze tuin is alles even hoog. Saai.
Dit zou een uitbundig bloeiende berberis moeten zijn.