Waarom snoei-advies?

Ik heb gemerkt dat veel mensen het eng vinden om te snoeien.  Voor mij is het een automatische, bijna natuurlijke handeling. Al fietsend en wandelend zie ik overal om me heen struiken en bomen staan die vragen, nee smeken, om een goede snoeibeurt. Dan gaan mijn handen jeuken en daarom heb ik besloten om me op het snoeien te gaan storten.

Bomen en struiken verdienen zoveel meer dan een heggenschaar. Ze verdienen aandacht en respect, omdat ze altijd zo dapper staan te groeien. Ze staan soms op de verkeerde plek, ze worden soms te groot en groeien ook niet altijd de goede kant op. Maar om ze dan te mishandelen met een heggenschaar is zonde. Bomen en struiken hebben altijd een natuurlijke vorm, die van nature mooi is en bij ze past. Waarom zou je ze dan tot de standaardbolletjes of -blokjes knippen?

Als er alleen wat aan de buitenkant van de struik wordt weggeknipt, is het resultaat een zeer dichte struik met aan de buitenkant een gesloten vlak en binnenin kaal en/of dood hout. Je krijgt dan een soort haag. De natuurlijke vorm van de struiken is ver te zoeken en vaak bloeit de struik ook maar matig. Dat is zonde, want juist voor de vorm en de bloemen- of bessenpracht heeft u die struik ooit aangeschaft. Ik kan er (meestal) weer voor zorgen dat de natuurlijke vorm terugkomt, de struik weer gaat bloeien en u weer kunt genieten van uw kostbare struiken. Helaas ben ik soms ook een hele goede slechtnieuwsbrenger. Als er niets meer aan uw struik te doen valt of het wordt een erg kostbare zaak, dan zal ik dat ook eerlijk tegen u zeggen.

Vaak worden bij de aanleg van een tuin veel meer struiken of bomen aangeplant dan in het eindstadium gewenst is of past. Er wordt dan gewerkt met wijkers en blijvers. De blijvers blijven staan, de wijkers moeten tijdig worden verwijderd. Doe je dat niet, dan gaan de bomen en struiken met elkaar in concurrentie en worden ze niet zo mooi als ze zouden kunnen zijn. Ik blijk daar ook oog voor te hebben, wat ik natuurlijk heel prettig vind. Het lijkt wreed, het verwijderen van redelijk gezonde planten, maar voor de overgebleven struiken en bomen is het veel beter.

Neem gerust contact op om mij om advies te vragen.
Kloppartij met de katsoera?


Dit soort bolletjes kom ik nog te vaak tegen. Alle struiken een paar keer per jaar geschoren. Zo zonde. Geen tot nauwelijks bloemen en geen natuurlijke fraaie vorm.
In deze tuin is alles even hoog. Saai.
Deze prunus is getopt, waardoor hij veel lange scheuten maakt en volloopt, zodat bloemen niet tot ontwikkeling komen. Dat kan veel mooier.
Dit zou een uitbundig bloeiende berberis moeten zijn.