Wie ben ik?
Mijn naam is Tinka Chabot (géén familie van Bart en Splinter; je spreekt mijn achternaam ook op zijn Frans uit). Ik ben woonachtig in het centrum van Arnhem en ben in 1987 afgestudeerd als vakbekwaam hovenier. Daarna heb ik de opleiding Bosbouw, richting Rentmeesterij, gedaan. Na enige jaren kantoorwerk en het grootbrengen van 2 kinderen, merkte ik dat ik graag nog meer met mijn vakgebied bezig wilde zijn en dat ik uit wilde dragen dat je ook op een andere manier kunt snoeien dan met een heggenschaar. Dat doe ik nu al, met heel veel plezier, ruim 14 jaar. Achteraf blijkt dat ik tijdens mijn opleiding al ecologisch bezig was, al was er toen nog geen naam voor en werd ik vooral als onconventioneel en lastig ervaren.Snoeien is mijn passie. Er is niets leukers dan een boom of struik die staat te kwijnen, weer “toonbaar” te maken. Ik geef de struik of boom ruimte, licht en lucht. Het lukt mij bijna altijd om een struik/boom weer 'in model' te krijgen. Daar kan ik echt van genieten en ik sta dan ook altijd vol trots te kijken naar het resultaat. Uw bomen en struiken zien er na de snoeibeurt mooier en frisser uit dan ze waren en....niet onbelangrijk, ze doen het veel beter dan daarvoor. Ook de uitstraling van uw tuin is frisser: er zijn weer zichtlijnen en uw struiken/bomen komen stuk voor stuk veel meer tot hun recht. Vaak is het niet nodig om de hele tuin opnieuw aan te leggen. Een goede snoeibeurt en het gedoseerd weghalen van enkele bomen of struiken levert al een kompleet andere tuin op, met meer mogelijkheden voor de bestaande planten.
Hoe sta ik in mijn werk?
Mijn motto is: respect voor de plant = respect voor de klant. Ik zal zoveel mogelijk proberen om bomen en struiken te behouden. Echter, ik ben ook hovenier en zie vaak klanten die niet helemaal tevreden zijn met hun tuin. In overleg probeer ik tot oplossingen te komen die zowel voor de klant als voor mij acceptabel zijn. Dat betekent soms dat ik gezonde bomen of struiken opruim. Ze staan dan op een verkeerde plaats, verdrukken andere struiken, zijn te groot voor het kleine tuintje of belemmeren de mogelijkheden om je tuin anders in te richten. Daarbij kijk ik ook goed naar de ecologische waarde van de boom, de invloed op de omgeving en naar de problemen die u er mee heeft. Samen komen we er meestal wel uit. Al komt het ook voor dat ik klussen weiger, omdat het niet strookt met mijn visie. Ik ben daar heel eerlijk in.Milieu.
Het milieu en de ecologische aspecten van een tuin zijn voor mij erg belangrijk. Mijn gereedschap is grotendeels elektrisch, zoals de kettingzaag, de bosmaaier, de heggenschaar en de bladblazer. Oordoppen zijn niet daarbij nauwelijks nodig en je hebt geen last van ongezonde uitlaatgassen. Als ik collega's inschakel probeer ik zoveel mogelijk te carpoolen. Verder zal ik proberen om bestrating en worteldoek zoveel mogelijk uit tuinen te laten verwijderen en dat te vervangen door Olivijn, een waterdoorlatend, CO2-absorberend gesteente. Zijn tuintjes te klein om veel planten toe te kunnen passen, dan ga ik de hoogte in, door stapelmuren te maken waarin planten ook goed kunnen groeien. Ik gebruik zoveel mogelijk materiaal uit de nabije omgeving, zoals bakstenen, stoeptegels, grindtegels en dakpannen. Ook probeer ik zoveel mogelijk met een gesloten grondbalans te werken, wat helemaal belangrijk is sinds de PFAS-crisis. Ik pas de tuin aan aan de mogelijkheden en niet andersom. Ook probeer ik zoveel mogelijk vooruit te lopen op eventuele toekomstige problemen. Een tuin aanleggen als de riolering nog vervangen moet worden of als bouwvakkers uw gevel aan gaan passen of de schilder moet gaan schilderen, doe ik liever niet. Het is verstandiger om de volgorde dan om te draaien.Resultaat.
Mijn manier van werken heeft ertoe geleid dat ik me in 2020 een jaar lang Duurzaamste Hovenier van Nederland mocht noemen. Ik ben daar heel blij mee. Maar waar ik erg op hoop is dat het meer vrouwen aanzet om ook uitvoerend en vakbekwaam hovenier te worden. Doordat gereedschappen elektrisch zijn, zijn ze meer aangepast aan de vrouwenhand en is het werk goed te doen voor vrouwen. Natuurlijk schakel ik anderen in als het nodig is, mijn kennis tekortschiet of als mijn kracht me in de steek laat. Daar schaam ik mij niet voor: dat is juist mijn kracht. Ik hoop dat ik hierin een voorbeeldfunctie kan vervullen. Ook hoop ik dat meer hoveniers mijn werkwijze en instelling na gaan volgen. Dat is namelijk hard nodig in deze tijden van klimaatverandering.